Choralescence: Ngahijina Dua Jiwa dina Hiji Tembangan

Baca juga dalam Bahasa Indonesia
Read also in English

Aya sahiji hal anu benten dina konser taunan nu diayakeun ku Paduan Suara Mahasiswa Universitas Padjadjaran (PSM Unpad) waktos ieu. Panggung dieusi ku leuwih ti 150 panyanyi kalawan kostum nu barenten ti dua paduan suara, nyaeta PSM unpad sarta PSM IPB Agria Swara. konsér taunan anu ka dua puluh dua ieu diayakeun di dua tempat, nyaéta di Tan Siong kie Hall, Jakarta (25/11) sareng di Graha Sanusi, Bandung (29/11).



Konsér taunan anu ngusung konsep kolaborasi ieu lulugu Choralescence anu dicandak tina dua istilah basa Inggris. Istilahna nyaeta Chorale anu dihartikeun nyanyian dina paduan soanten, sedangkeun istilah kadua, nyaeta coalescence anu hartina nyatu padu. Duanana istilah anu ngahiji jeung ngawangun harti anyar.



Rupi-rupi tembang nangtang ditembangkeun ku paduan soanten ieu. konsér dibuka ku tembang Laudate Dominum tina Jakob Handl, dimanten dibagi kana 24 soanten anu dijadikeun opat golongan. Wangunan penyanyi nyebarkeun sabudeureun kamar ambéh panongton bisa ngarasakeun pangalaman anyar ningali hiji paduan suara konsér.

Sababaraha tembang dina sesi mimiti janten puseur perhatian panongton. Salah sahijina nyaéta Nine Dawn Watercolors Mäntyjärvi Jaakko anu ngagambarkeun rupa péngkolan tina atmosfir peuting dugi ka isuk-isukna. Her Sacred Spirit Soars anu disusun ku Eric Whitacre  nutup sési kahiji anu ogé diulas rapih tur junun masihan gambaran megah pikeun panongton.

Sesi kadua dimimitian kalawan panampilan tunggal. PSM Unpad nampilkeun tembang “Puing” anu disanggakeun kanggo milangkala PSM Unpad nu ka opat puluh. Tembang ieu ogé janten salah sahiji tembang anu dibawakeun dimimiti lampahan PSM unpad. Agria Swara mawakeun “Karena Kau Ada” karya Farman Purnama.



Tembang dina sési kadua ieu oge teu eleh weleh tibatan sesi nu munggaran. Sebat wae Bellas Finale, tembang anu dibawakuen ku paduan soanten awewe sarta Kruhay karya Beny Castillon. Dua tembang eta nganggo koreografi nu sae sapanjang tembang. Nonoman Sumpah dina tembang Zikr ogé gaduh hiji aura nu masihan pibéda ti tembang-tembang séjén anu condong leuwih kabarat-baratan. Aya ogé tembang duriat kawas ikaw Ang Mahal Ko anu dibawakeun ku akapela. Sesi kadua akhirna ditutup ku tembang Let It Be karya The Beatles anu ngajieun suasana bungah sarengsena tembang eta dibawakeun.



Hiji kesan anu sae disanggakeun ku paduan soanten hiji ka paduan soanten nu sanes. Obi, salah sahiji panyanyi ti Agria Swara masihan gambaran positip ngeunaan konsér ieu. "Ieu konsér mimiti abdi. Seeur pisan palajaran anu tiasa dicandak tina konsér kolaborasi ieu. Budaya sareng adat ti dua paduan soanten ieu benten. Abdi kedah ngusahakeun kanggo adaptasi sareng kondisi nu aya, " saurna.

Gaby, salah sahiji panyanyi ti PSM Unpad oge nyebatkeun hal nu sami. "Nembang sareng kolaborasi tétéla pisan janten pikaresepeun. Teteh sareng babaturan sadaya, duanana PSM unpad sarta Agria Swara masihan gambaran nu sae. Abdi gaduh babaturan anyar, "saurna.




Konsér kolaborasi pasti gaduh sareng loba pisan tantangannana. Marselina, nyaeta pupuhu konsér PSM Unpad ngedalkeun tantangan nu aya, "Jelas pisan karasa benten tina konser nu samemehna lantaran konser ieu janten konser kolaborasi, ieu téh pangalaman anyar sarta tantangan anyar oge. Kusabab urang gaduh dua panita anu dihijikeun, ieu janten cocobian kalawan sistemna, sareng kumaha carana ngatur pikeun dua grup. Tangtuna, urang kedah tiasa nahan emosi sareng sinergi sasarengan"

Tantangan teu datang ti panitia hungkul, tapi ogé tina maranéhanana anu nyokot bagean dina konsér ieu. "Tantangan nu aya dina konsér kamari rada beurat kusabab bener-bener kudu pokus ka konduktor. Hal eta lantaran aya loba panyanyi sarta tembang anu témpona rada gancang. Kebenten marengan konsér ieu sareng konser nu sejen nyaeta karasa rada degdegan kusabab konsér ieu téh konsér husus. Adrenalin kudu dijagi dina raraga supados tiasa ngahasilkeun iringan nu maksimal," saur Nusa,  salah sahiji pengiring konser.




Kesan sareng tantangan mangsa persiapan konsér kolaborasi ieu ogé disebatkeun ku Arvin Zeinullah, salaku konduktor. "Kanggo ngahijikeun dua paduan soanten teu gampil sareng nangtang pisan pikeun simkuring. Ditambih deui, dua paduan soanten ieu gaduh karakter nu benten kusabab universitas oge kagungan latar belakang nu benten. Tapi memang, upami ditingali tina karakter soanten, kaduana teu jauh gaduh kabenten sareng gampil pikeun ngahijikeunnana. Ahirna, tiasa kahontal oge cita-cita sakumna alumni PSM Unpad sarta Agria Swara. Mugi-mugi, saatos program ieu, hubungan dua paduan soanten ieu langsung sae sareng tiasa saling nguatkeun hiji jeung nu sanes, "saurna.

"Alus pisan! Karek sakali ieu abdi ningali jeung pikir abdi paduan soanten teh nya paduan soanteh weh hungkul, apek teh emang saalus eta. Tebih ngaleuwihan ekspektasi ". Christina, salah sahiji panongton konser Bandung anu masihan apal kalawan pangalamannana nongton konsér ieu. "Abdi resep pisan ka tembang Sumpah Pemuda, alus pisan!"


(Clara Vennia)
Alih Basa: Richard Ismail

EVENTS


TESTIMONIALS




TWITTER FEEDS

Jalan Dipati Ukur No 35 Bandung, 40132
Phone: +6285324005478 | E-mail: unpadchoir@yahoo.com